Duguláselhárítás házilag

Dugulás elhárítás Házilag

Előzzük meg a dugulást Házi dugulás elhárítás. Mit tegyünk ha eldugul a Mosogató

Előzzük meg a dugulást!

Sajnos a fürdőszoba használata közben nemcsak az eszközeink, de mi magunk is “elhasználódunk”, azaz kopunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mosdóban, kádban, zuhanyzóban dugulást okozó hajszálak. A haj és egyéb mosdáshoz használt szerek lefolyóba kerülése azonban megelőzhető!

Használjon folyamatosan műanyag-, vagy (ízlése szerint) fémszűrőt ezeken a helyeken, amelyek egyszerűen és könnyen tisztíthatóak – mindenesetre egyszerűbben, mint egy dugulás.

 • A szűrő használata a konyhában is hasznos. Naponta nem kevés kisebb-nagyobb ételmaradék, teafű, stb. kerül a mosogatótálba, amelyet egyszerűen kirázhatunk a szemetesbe, megelőzve egy esetleges dugulás elhárítást.

A szűrőhasználat alól az egyetlen kivétel a lakásban a WC. Ez a “nagytorkú” csésze sok mindent “elnyel”, kivéve, ha “túladagoljuk” (mondjuk egy lábasnyi megromlott krumplistésztával). Az ilyen “nagy falat” biztosan “torkán akad” a lefolyónak, de ez megelőzhető némi gondoskodással!

A gondoskodás lefolyóinknál is a rendszeres karbantartást, az eldugulást megelőző tisztítást, esetleg a vegyszeres kezelést jelenti.
Használattól függően negyed-, vagy félévente tisztító mosást tarthatunk: vagy erős lúggal, vagy savval, amelyet állni hagyhatunk néhány órát a csőrendszerben, majd leöblítjük.

 • Érdemes ezt inkább este, a ritkább használat mellett lebonyolítani, csak a szellőztetésre vigyázzunk, mert – különösen a savak – mérgező gázokat fejlesztenek, amelyeket ki kell szellőztetni!

 

Házi dugulás elhárítás. Mit tegyünk, ha:
Eldugult mosdó

 • Ha mosdójából nehezen folyik le a víz, akkor ne a WC pumpával kezdje “átpréselni” a dugulást a lefolyón, hanem tisztítsa ki a lefolyó torkolatából a fennakadt, összegyűlt hajszálakat egy kiscsipesz, vagy egy horgas végű drótdarab (például: egy visszahajtott végű gemkapocs) segítségével!

Jó szolgálatot tehet egy hurkapálca is, amelyet a lyukba dugva és körbe csavargatva feltekerhetjük és kihúzhatjuk mélyről is a lefolyóban összegyűlt hajszálakat.
Az ilyen dugulást megelőzheti, ha lefolyóinál rendszeresen használ műanyag, vagy fémszűrőt, amelyet kitisztítani is egyszerűbb, megelőzve ezzel a költségesebb dugulás elhárítást.

Amennyiben ezután sem folyik le a víz, akkor mosdó alatti szifon lehet eldugulva. Óvatosan (hogy ne mozduljon ki a lefolyócső a falból) csavarjuk le a szifon alsó fedelét, de előbb tegyünk alá egy vödröt, mert egy kevés víz mindig van benne, ami ekkor kifolyik.
A szétszerelt szifonból tisztítsuk ki a szappanos, zsíros üledéket (például: egy csavarhúzó segítségével), nyúljunk fel szifon felső, helyén maradt házába, és kaparjuk ki a nagyobb lerakódásokat!

A szifon alsó részének visszacsavarása előtt gondosan tisztítsuk meg a tömítő gumigyűrűt és a peremeket mindkét elemnél, hogy a későbbi szivárgást elkerüljük!
Ha még most sem folyik le rendesen a víz, akkor a padlóösszefolyóban, illetve a falban lehet a dugulás.

A padlóösszefolyó fedelét fel kell emelni és ki kell “kanalazni” az összegyűlt szennyvizet és a lerakódott, összetömörödött “zagyot”!

Duguláselhárító

Duguláselhárító

Továbbra is fennálló makacs dugulást érdemesebb dugulás elhárító szakemberre bízni, mert a falakban vezető csövek átjárhatóságát már speciális eszközökkel kell biztosítani, mert e csövek (falon belüli) szétcsúszása, kilyukadása komoly következményekkel, károkkal (például falbontásos dugulás elhárítással) járhat.
A dugulás elhárítására még egy lehetőséget megpróbálhat házilagosan is: a vegyszeres tisztítást!

 

 • Lefolyócső-rendszer anyagától függően használjon tisztítófolyadékot (például PVC csövekhez sósavat), amelyet éjszakára hagyjon állni, hogy az “dolgozzon” reggelig. Vigyázzon e savakkal, mert erős maró hatásúak (rá van írva a flakonra is), és mér-gező gázok keletkeznek a használatukkor, amelyet el kell szellőztetni!
 • Viszont ez nem mindig megoldás, mert az öreg házakban, az 50-100 éves lefolyórendszert már az idő is “megette”, s ezekben katasztrofális lehet egy agresszív savazás, vagy pumpálás! Inkább hívjon dugulás elhárító szakembert!

Megjegyezzük, hogy megelőzésként érdemes rendszeresen (mondjuk félévente a használattól függően) ilyen vegyszeres tisztítással átöblíteni a lefolyót.
Oldal tetejére »

Eldugult kád, és zuhanyzó

 • Ha kádjából, zuhanytálcájából nem folyik le a víz, akkor itt is először a fennakadt hajszálak, szőrszálak eltávolításával próbálkozhat (hurkapálca, csipesz, drót, stb.).
 • Amennyiben ez nem segít, akkor a padlóösszefolyó karbantartása következhet.
 • A zuhanyzónál, vagy a kádnál a padlóösszefolyó a bűzelzáró, ezért itt lehet dugulás. Emeljük fel a fedelét és kanalazzuk ki a lerakódásokat, majd (ha ideér a zuhanyunk hajlékony csöve) vízsugárral is öblítsük át a rendszert!
 • Figyeljünk, hogy a padlóösszefolyó tisztító dugóját is vegyük ki az öblítés idejére!
 • A WC-pumpás “erőszak” veszélyes lehet itt, mert a túlnyomástól elmozdulhatnak a lefolyó csatlakozói, s akkor csak a falbontás segít! Gondoljon arra, hogy a falban, vagy födémben szivárgó lefolyócsövek milyen járulékos kárt okozhatnak az alattuk lévő lakásrészekben! Ilyenkor megintcsak nem árt, ha egy dugulás elhárító szakember oldja meg a problémát!

Eldugult mosogató

 • Mosogatójának dugulása egy külön kihívás. Itt az apró ételmaradékok lerakódása zárja el a lefolyót, ezért először a szifont kell kitisztítani.
 • Bár többnyire ez segít, mégis időnként komolyabb elzáródás is lehet.
 • Ilyenkor a vegyszeres tisztítás lehet megoldás a falicsövek átjárhatósága érdekében. Használjon a kereskedelemben ajánlott tisztítógélt, amely az ételmaradékok, zsírok feloldására is képes (de a falicsövek anyagára legyünk tekintettel!).
 • További makacs dugulás elhárítását bízza szakemberre!

Eldugult WC

 • WC-jének eldugulása valamilyen nagyobb, és szilárdabb anyag, esetleg tárgy miatt következhet be. Előfordul, hogy a felmosóvízzel kiöntött rongy, vagy a nagyobb mennyiségű ételmaradék, esetleg a csészébe esett illatosító-fertőtlenítő, netán gyermekjáték zárja el a WC-t.
 • Ilyenkor nem szabad “tovább erőltetni” a WC-pumpával a dugulást, mert az elakadt tárgyak kiszedhetetlenül mélyre kerülhetnek, amit csak bontással lehet megszüntetni! Ezért, ha saját maga “nem találja” az elzáródás okát, akkor hívjon szakembert!

Egyébként WC-jében rendszeresen használja vízkő- és zsírlerakódás ellen (a keres-kedelemben kapható) öblítőszereket!

 • Amennyiben a fenti házilagos karbantartások eredménytelenek, akkor hívnunk kell egy dugulás elhárító szakembert, mert a fali csőrendszer lehet eldugulva, amelynek “bolygatása” célszerszámokat és szaktudást igényel.
 • Egyébként is veszélyes állagúak az öreg 50-100 éves házak lefolyócsövei. Kilyukadhatnak, szétcsúszhatnak és akkor leáztathatják az alsóbb lakásokat is!

Ezért ilyen esetben inkább bízzuk szakemberre a szerelést!